Från årsmötet 2006 Annkristin Lundin, Ann-Margret Olofsdotter, Sonja Settle Risto Koskimies och Inger Törnblom

Kort sammanfattning av Reumatikerföreningen Strängnäs 1976-2015

I november 1976 bildades Strängnäs lokalförening av riksförbundet mot Reumatism.

Föreningen startade med ca 100 medlemmar.

Första årsmötet hölls den 1 mars 1977 i Mikaelsgården, då fanns 115 medlemmar i föreningen.

En av de första frågorna som föreningen tog itu med var möjligheten för medlemmarna att minst en gång i veckan få utnyttja simbassängen vid Strängnäs Reumatikersjukhus. Frågan togs upp av sjukhusdirektionen och beviljades, delvis med överläkare Lars Forssmans hjälp.

Kontakten med de styrande i kommunen har hela tiden varit god och vi har fått gehör för våra åsikter.

 

1982 övertog Södermanlands Landsting Strängnäs Reumatikersjukhus.

1981 firade vi 5 - årsjubileum och då var medlemsantalet över 400.

1983 Lars Forssman informerade om reumatikersjukhusets situation och landstingsövertagandet. Med anledning av indragande av vårdplatser på Löt ordnade föreningen en demonstration Ca 500 deltog.

1984 tecknade föreningen ett hyreskontrakt med kommunen om en lokal i gamla badhuset på Eskilstunavägen

1985 var representanter från föreningen med och bildade Strängnäs handikappkrets.
I augusti ordnade föreningen en ”lättvårdsresa” till Lanzarote.

1990-talet var redan från början en förändringens tid. Föreningen fick allt fler förebud om troliga administrativa och ekonomiska åtstramningar inom såväl landstinget som kommunen.

1997 verkade föreningen starkt för att doktor Kjell Huddenius skulle få överta praktiken efter doktor Lars Forssman. Det var viktigt för våra medlemmar att ha en specialist på reumatiska sjukdomar i kommunen. Till vår stora glädje lyckades vi i vårt agerande.

1998 flyttade vi till nya lokaler på Källgatan.

2002 var temat ”Reumaåret” i samarbete med Apoteket AB och Reumatikerförbundet.

Föreningen ordnade ett temamöte med Åke Thörner, chef för Reumatologen Eskilstuna, och Bo Ringertz som berättade om reumatologisk forskning och nya mediciner.

2006 firades föreningens 30-årsjubileum på Åkers Värdshus där det delades ut förtjänsttecken till Ann-Margret Olofsdotter, Sonja Settle och Inger Törnblom. Gullan Persson, Kerstin Åkerlund och Ulla Poser fick också förtjänsttecken för många års arbete inom föreningen.

2007 deltog vi i det kommunala handikapprådet för att påverka så att kommunen gör det lättare för våra medlemmar att komma in i alla offentliga miljöer och att kunna förflytta sig inom kommunen enligt kommunala handikapprogrammet

Vi arbetat även inom projektet ”lättöppnade förpackningar” och startade handgymnastik för våra medlemmar

2008 var temaåret ”Ett förbund i rörelse” och föreningen flyttade från Källgatan till Pensionärernas hus på Nygatan för att spara hyreskostnader.

2009 präglades starkt av vårt arbete för att få landstinget att förnya sitt kontrakt med Lötbadet. Många medlemmar gjorde sin röst hörd i samband med 1:a maj-demonstrationen och föreningen överräckte en protestlista med 2120 namn till landstingspolitiker Jörgen Danielsson. Efter några månader fick vi ett positivt besked från landstingsdirektör Karin Welin och Lötbadet blev kvar.

2013 Hjärt och lungräddning på Pensionärernas Hus

2015 firade vi Reumatikerförbundets 70-års jubileum tillsammans med ABF.

Här är ett axplock av de aktiviteter som föreningen har haft under åren ”sillsexa, resor eller träffar för äldre medlemmar 75+, resor till olika mål, öppet hus, Luciafirande med julgröt, bassängträning, handträning, holistisk yoga, Japanskt broderi, handarbete och cirklar med olika teman. Vi har haft många duktiga ledare för alla våra aktiviteter.

Föreningen har haft en del kanslianställda Nils Johansson, Birgitta Johansson, Ulla Poser och Eva-Lis Ulvede-Lloyd

Ordförande genom åren har varit            

1976-1977     Sonja Larsson

1978-1981     Gunborg Jonsson

1982-1985     Per-Erik Sandell                

1990-1997     Kerstin Åkerlund

1998-2005     Bo Tiderman   

2006-2008     Risto Koskimies

2009-2015     Annkristin Lundin

2016-            Gunhild Tönnberg

0 Kommentarer
50 000 starka skäl att bli medlem

Har du, eller någon du känner, reumatism? I så fall ska du absolut bli medlem i Reumatikerförbundet. Våra medlemmar berättar varför.

Bli medlem!

Ge en gåva som ger hopp

Varje bidrag, litet som stort, är lika välkommet. Och du kan vara säker på att pengarna gör nytta. Läs mer eller välj belopp eller valfri summa.